23948sdkhjf

Bygg, anlegg og tunnel: Agder Gruppen har fått 20 millioner for å transportere og lagre strøm

TUNGE MILLIONER: Det er helt presist selskapet Agder Tunnelservice i Agder Gruppen i Flekkefjord som har fått støtte fra Innovasjon Norge.

I en pressemelding fredag opplyses det at selskapet skal utvikle et digitalt system for strømdistribusjon til bygg-, anlegg og tunnelnæringen.

Totalt 130 mill prosjektkostnader

 - Enkelt fortalt handler det om å transportere og lagre strøm i områder hvor det er ikke finnes tilgjengelig kraftlinjer. Den totale kostnadsrammen på prosjektet er 130 millioner kroner, sier Kjell Vidar Hamre, leder for innovasjon og forretningsutvikling i Agder Gruppen.

Avdelingen i Flekkefjord skal gjennom et treårig prosjekt sette teorien ut i praksis.

- Vi skal bygge en infrastruktur med «x antall» batteribanker, ladestasjoner, hurtigladere, trafokiosker og lade-lastebiler som transporterer strøm mellom disse. Samspillet mellom enhetene og overvåking av kapasitet er selve kjernen i prosjektet, forklarer Hamre.

 AF Gruppen er pilotkunde i Oslo

Mange elementer er allerede på plass, men nå skal nye komponenter utvikles og settes i system til et fullstendig pilotanlegg.

Pilotkunde er AF Gruppen AS, som har kontrakt på det store nye vannforsyningsprosjektet i Oslo. Her er både tunneler og store avstander som egner seg godt til testing av energidistribusjonsprosjektet.

Alt energiuttak følges i sanntid gjennom et kommunikasjonssystem, og «ledig» energi skal kunne selges på det åpne markedet i overskuddsperioder, f.eks. på kvelds- og nattestid.

- Dette legger til rette for å kunne drive fossilfritt på store og komplekse anlegg- og tunnelprosjekter, sier Hamre.

Agder Gruppen har en konsernomsetning på ca 800 millioner kroner (2021), fordelt på 11 datterselskap, herav Agder Tunnelservice AS. Bedriften er en totalleverandør til anleggsbransjen med et stort spekter av maskiner, utstyr og logistikk-systemer.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Agder Gruppen og proff.no

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126