23948sdkhjf

Ekstremværet Hans: - Svært alvorlig situasjon, vurder om du er nødt til å kjøre

TUNGT REGN: Ekstremværet Hans kan få konsekvenser for både transport- og anleggsvirksomhet. Uværet kommer for alvor mandag ettermiddag og kveld.

- Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader.

Slik starter beskrivelsen av ekstremværet Hans på Varsom.no, som er en tjeneste levert av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

Om konsekvensene skriver Varsom.no følgende:

«Svært mange skredhendelser ventes. Flere kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, veg eller jernbane og forårsake vesentlig redusert fremkommelighet. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.»

Det verste starter i ettermiddag

Meteorologisk institutt sier at det er mandag ettermiddag det verste starter.

– Nå har varmfronten som dette begynner med passert Oslo og Mjøsa, men dette er bare begynnelsen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Håkon Mjelstad til NTB i 8-tiden mandag.

Prognosene tyder på at Østlandet nord for Oslo, indre deler av Møre og Romsdal og den sørligste delen av Trøndelag er mest utsatt.

Dette bør unngås

For dem som driver anleggsarbeid, har Varsom.no informasjon om Hans som kan være svært viktig for dem som arbeider i de delene av landet der Hans er ventet å ramme hardest.

- Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred, skriver Varsom.no i sitt varsel for de delene av Sør-Norge det farenivået for jord- og flomskred er satt til rødt.

Dette røde fareområdet ble utvidet sørover til Romerike mandag formiddag. Eventuelle nye endringer kan du sjekke her.

Ber folk vurdere behovet for å kjøre

Statens vegvesen har sendt ut en separat melding som henvender seg til dem som kjører. Vegvesenet ber folk vurdere behovet for å kjøre, og oppfordrer alle til å følge med på værmelding og veimeldinger.

- Folk må også være forberedt på at ikke alle reiser de neste dagene vil gå etter planen, sier seksjonsleder Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

– Det vil være overvann mange steder. De som må ut og kjøre, må være ekstra oppmerksomme på faren for vannplaning, særlig på motorveger med høy hastighet og stor trafikk, sier Stensrud.

Ekstreme nedbørsmengder

Ifølge Yr.no ventes det opp mot 100 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. På 48 timer kan det komme inntil 150 mm totalt, og bygene kan komme opp mot 20-35 mm per time. Nedbørmengden og nedbørens plassering er noe usikker. Skredfaren er størst der bygene treffer.

Yr.no og Varsom.no oppfordrer folk til å følge værradaren. Denne finner du i Yr-appen under visningen som heter «Kart».

Opphav og kilder: Statens vegvesen / Meterologisk institutt / Varsom.no / NTB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109