23948sdkhjf

Utekontroll: Så vidt hjulet hang på, og sjåføren kjørte uten kort

TUNGBILER KONTROLLERT: Natt-kontroller avslørte grove brudd.

Denne uka har Statens vegvesen avdeling utekontroll øst hatt kontroller om natta både på Bergerønningen nord for Alvdal og på Ånestad mellom Hamar og Elverum.

På Bergerønningen trillet 108 kjøretøy over kontrollplassen i løpet av kontrollen. Av dem ble to anmeldt, tolv fikk bruksforbud og fire hadde brudd på kjøre- og hviletid. I tillegg var det ett brudd hver til hhv. en ADR-transport og en utenlandsk lastebil med kabotasjetransport.

Det var imidlertid ingen tvil om hvilken lastebil og sjåfør som utmerket seg, med negativt fortegn. Som så mange ganger før når Tungt.no har omtalt utekontroller, dreier det seg om et tilfelle der inspektørene først finner at én ting er galt, for så å finne mer når de går lastebil og sjåfør etter i sømmene.

Én mutter satt tett inntil, seks var borte

«Løse hjulbolter, felg på tur til å ramle av», heter det i rapporten. Strengt tatt skulle det vel stått hjulmuttere i stedet for hjulbolter, men resten av teksten var neppe en overdrivelse:

På bildene ser vi at seks av ti muttere er borte, og det ser ut til at tre av de fire som er igjen, allerede er løse. Bare én av mutterne sitter tett inntil felgen.

«Et løst hjul på ca. 150 kg som faller av i 80 km/t, kan gjøre veldig store skade», slås det fast i kontrollrapporten.

Som nevnt stoppet det ikke med det. Sjåføren ble anmeldt for å kjøre uten å registrere kjøre- og hviletida si. Det viste seg at han kjørte uten kort.

Ytterligere en sjåfør ble anmeldt for brudd på kjøre- og hviletid under kontrollen på Bergerønningen.

20 timer arbeid, fire timer hvile

På Ånestad rullet 271 tunge kjøretøyer over kontrollplassen i løpet av natta, men tallet på brudd var relativt sett langt lavere.

Det alvorligste forholdet her var det en polsk lastebilsjåfør som sto for. Han hadde ikke hatt mer enn fire timer og fem minutter hvile i løpet av 24 timer. I tillegg fikk lastebilen bruksforbud fordi det manglet dokumentasjon på løyvetransport.

Opphav og kilder: Kontrollrapporter fra Statens vegvesen

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094