23948sdkhjf

E18: Den nye kontrollstasjonen på Langangen ble åpnet med pomp og prakt i går

UTEKONTROLL: Statens vegvesen har de siste årene fått på plass en rekke flotte anlegg for arbeidet til utekontrollen. Langangen ved Grenlandsporten, på det nye industriområdet ved E18, er nyeste anlegg på plass.

I går var det snorklipping som seg hør og bør med snorklipper Tom Kalsås, som er statssekretær Samferdselsdepartementet.

Med på markeringen var Kjetil Wigdel, avdelingsdirektør for Utekontrollavdelingen, og til høyre Bodil Rønning Dreyer, divisjonsdirektør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen.

Lokal sjef for anlegget er Ivar Thorkildsen, kontorsjef i Utekontroll sør.

34 meter lang grav

Bildene vi har fått fra åpningen av anlegg i går, viser for det første sperrebånd rundt grava (som jeg kan applaudere, som har falt i en slik grav før, men det ble jo klippet) og ellers det som ser ut som en strøken arbeidsplass både for kunder og ansatte.

Anlegget trenger kanskje ikke forklares i hjel, våre lesere finner fort nok ut hvordan det fungerer, men i påvente har vi en liten meny av "fun facts";

  • Grava er 34 meter lang, dekker et modulvogntog greit, sies det
  • Hev- og senkbart gulv i grava gir gode arbeidsforhold
  • 12 mål tomt gir god plass til effektiv kontrollavvikling (og kanskje hvile?)
  • Burger King er nærmeste nabo (hmm!)

Merk også at når E18 parsellen gjennom Eidangerhalvøya er ferdig, kan det kontrolleres både nordgående og sørgående trafikk her.

Store trafikkmengder i begge retninger

Sånn rent tallmessig er det store volumer med trafikk som passerer. For E18 på strekningen Larvik - Porsgrunn viser trafikkmålinger ved Vassbotn en økning i årsdøgntrafikk fra 2012 til i 2022 fra ca. 15 000 til ca. 20 000 kjøretøy i døgnet (33 % økning).

Av dette øker tyngre kjøretøy (lengde over 5,6 meter) proporsjonalt sett nesten like mye, fra ca. 2700 til ca. 3500 (30 % økning). I tillegg til gjennomgangstrafikken mot Sørlandet er det også mye industri og næringsvirksomhet i Grenland

I mellomfasen fra Lanner ble lagt ned til Langangen ble åpnet skrev vi denne saken i juni i fjor

TUNGT BEHOV: Lanner kontrollstasjon er lagt ned, og samtidig settes det opp en midlertidig kontrollstasjon på rasteplassen på Vassbotn. Det betyr også færre muligheter for hvile på plassen, og at døgnhvile ikke blir mulig.

Dette skaper naturligvis debatt, og i sosiale medier har ikke meningene latt vente på seg. Organisasjonen T.I.A. Norge har skrevet et innlegg som du kan lese her: INNLEGG: SVV okkuperer lastebilparkeringen på Vassbotn sydgående.

Fortsatt mulig med hvile - men ikke døgnhvile

Tungt.no spør Statens vegvesen om hvilke planer de har i prosessen med ny kontrollplass.

- I forbindelse med at Lanner kontrollstasjon er lagt ned og ny kontrollstasjon først vil tas i bruk mot slutten av året, har Statens vegvesen sammen med Nye Veier etablert en midlertidig kontrollstasjon på Vassbotn, sier Kjetil Mansåker Wigdel, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Han presiserer at det fortsatt er mulig å gjennomføre hvile på Vassbotn, men kapasiteten er redusert.

Lanner kontrollstasjon (1) skal rives, og ny kontrollstasjon skal stå klar ved Langangenkrysset (2) i slutten av 2023. I mellomtiden brukes Vassbotn rasteplass sydgående retning (3) til midlertidig kontrollstasjon. Illustrasjon: Google Maps/tungt.no

- Frem til ny kontrollstasjon står klar ved Langangenkrysset, er det dessverre ikke mulig å gjennomføre døgnhvile. Vi vil ellers nevne at det er etablert døgnhvileplass ved Furulund veikro ved Sandefjord med 40 plasser og ved Langrønningen sør for Brevik med 25 plasser, sier Wigdel.

Se oversikt over døgnhvileplasser her...

Fakta om Lanner og Vassbotn

  • Lanner kontrollstasjon legges ned fordi Nye Veier bygger ny firefelts motorvei på denne delen av E18. 
  • Det er Nye Veier som har overtatt Lanner og kontrollstasjonen der er tømt. Stasjonen skal etter hvert rives.
  • Statens vegvesen har inngått en langsiktig leieavtale for ny kontrollstasjon ved Langangenkrysset, drøye tre kilometer nærmere Larvik på E18 fra tidligere Lanner kontrollstasjon.
  • Den nye kontrollstasjonene ved Langangen er planlagt ferdig mot slutten av 2023.
  • Vassbotn rasteplass er tilrettelagt for å avvikle hvilepauser, med både toaletter og kiosk.

Vassbotn rasteplass, sydgående retning. Foto: Google Street View

Opphav og kilder: Tips fra Statens vegvesen, tidligere saker på Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093