23948sdkhjf

Rennesøy Trafikk AS om å skape lønnsomhet i godstransport - har redusert bilparken fra 90 til 60

TETT PÅ TRANSPORTEN: I denne artikkelserien har Tungt tatt en prat med et knippe mellomstore transportører om hvordan det står til inn i året 2025.

Les oversikten her: Transport-oversikten 2024: Norges største transportører, fylke for fylke

Rennesøy Trafikk AS

Rennesøy Trafikk holder til på Mosterøy med avdelinger på Tau og Forus i Rogaland. I januar 2023 fikk Rennesøy Trafikk AS nye eiere og ble en del av SR Group AS.

Etter oppkjøpet fortsatte Egil Torgersen som daglig leder i Rennesøy Trafikk AS, men tok også rollen som daglig leder i Maksi Distribusjon AS og ble med i konsernets ledergruppe.

SR Group-konsernet har åtte logistikk og transportselskaper i porteføljen, over 460 ansatte med tilstedeværelse i Tananger, Bergen, Mongstad, Kristiansund, Alta, Gardermoen og Vestby. Hele konsernet disponerer rundt 240 transportenheter.

– Kan dere gi en oppsummering av hvordan 2024 har gått for dere?

– Fjoråret gav oss en stabil omsetning og inntjening på nivå med 2023. Den største utfordringen er å få dekket kostnadsøkningen gjennom prisjusteringer. Mest utfordrende er det å få betalt for merkostnaden i distriktene, siden det på lokal distribusjon er vanskelig å legge til rette for effektive ruter, sier Egil Torgersen, daglig leder i Rennesøy Trafikk AS.

– Hender det at dere sier nei til transport, der dere ser at inntjeningen uteblir?

– Vi har de siste årene avviklet og sagt opp kundeforhold på ca 30 biler hvor inntjeningen på kjøringen ikke var tilfredsstillende.

– Har dere greid å erstatte denne transporten med noe som har gitt bedre inntjening?

– Nei, ikke egentlig. Vi hadde rundt 90-95 biler. Nå har vi rundt 60 biler. Men det blir feil og kun sammenligne med omsetning, siden det har vært prisjusteringer og økning i transporten hos mange av de resterende kundene.

Torgersen legger til at endringene har gått gradvis over flere år, slik at de har hatt god tid til å tilpasse seg. Særlig i forhold til de store samarbeidspartnerne, mener Torgersen at det er utfordrende å sørge for en god bunnlinje.

– Generelt lave marginer i transporten, blir ekstra presset når volumene går ned. Men dette er like mye et bransjeproblem som for oss.

– Vi er ikke ute etter å gå i front for dette, men samtidig er det viktig at noen tar ansvar og baner vei for å ha tilfredsstillende inntjening. Men det koster å avvikle kjøring også.

– Hva slags type transport har dere?

– Vi har lokal distribusjon, leveranse av dagligvarer, innhenting av egg, kraftfôr, dyretransport og lokal distribusjon innen offshore. Torgersen forteller videre at de også har to vogntog som kjører fast med fiskekasser for Bewi

Rennesøy Trafikk kjører distribusjon via Godsterminalen, der de også er hovedaksjonær, samt Schenker, PostNord og innhenting av egg for Nortura. Selskapet kjører også dagligvare både for Asko og for Nortemp. Sistnevnte er for Coop og Rema. Når det gjelder dyretransport, plukker og transporterer selskapet kylling for både Nortura og Den Stolte Hane. Kyllingene hentes primært i Rogaland, og i deler av Agder-fylkene. De fire bulkbilene deres kjører for Felleskjøpet og leverer fôr til bønder i Rennesøy og i store deler av Ryfylke. Rennesøy Trafikk har også fast kjøring for Forsand Sandkompani.

– Hvilke økonomiske forventinger har dere til 2025?

– Forventingene for 2025 er tilsvarende omsetning og resultat som 2024. Det er særlig utfordrende å kjøre gods i distriktene der vi er avhengige å opprettholde et høyt volum. Men utsiktene i norsk økonomi er greie. Jeg tror lønnstillegg vil gi mer kjøpekraft, og dermed generere mer kjøring igjen.

– Hva tenker du om bransjens utfordringer med rekruttering?

– Jeg er spent på hvordan tilgangen til sjåfører blir, med så lav arbeidsledighet både i Norge og resten av Europa. For bransjen gjelder det å finne ut hvordan vi kan gjøre det mer attraktivt å bli yrkessjåfør.

– Hva mener du kan og bør gjøres?

– Vi jobber allerede med prosjekt sammen med NAV, for å rekruttere folk utenfor bransjen. Ellers gjelder det å starte tidlig for å spre omdømme.

Torgersen tror spesielt filmer rettet mot ungdom, er effektivt for å rekruttere.

– For å få lærlinger, må vi sørge for levelige vilkår for de som snuser på bransjen, både familiemessig og økonomisk. Vi må lage det attraktivt for kommende sjåfører. Kommer det ikke mange nok nye sjåfører til bransjen, møter vi oss selv litt i døra.

Torgersen påpeker at sjåførmangel vil kunne drive lønningene oppover, noe som heller ikke vil fungere med tanke på de pressede marginene. Per nå, har Rennesøy Trafikk fire lærlinger. Som regel får lærlingene tilbud om videre arbeid.

– Selv har vi ingen stor sjåførmangel nå, men vi ser at det er et bransjeproblem som bare blir større og større.

– Har dere noen planer for 2025?

– Per i dag er status som 2024, når det gjelder antall biler og ansatte.

– Hvor langt har dere kommet i det grønne skiftet og bruk av alternativt drivstoff?

– Vi følger dette tett sammen med kundene. Per i dag har vi ikke investert i store biler med ny teknologi.

– Har dere komplementerende virksomhet til kjøringen?

– Vi har eget verksted hvor det gjennomføres enkle servicer og små reparasjoner på eget materiell.

– Eier dere bilene selv, eller leier dere inn sjåfører og biler?

– Vi har kun egne biler og egne ansatte. Vi har per i dag ca 60 lastebiler/vogntog, avslutter Egil Torgersen, daglig leder i Rennesøy Trafikk. Blant dette er fire semier på “ad-hoc”- markedet som dekker det lokale nærlingslivet på Strandalandet, samt noe utleie på daglig basis.

Les mer om Rennesøy Trafikk her på Tungt.no

KLIKK for alle artikler i EKSTRA Tungt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047