23948sdkhjf

AP og SV: Bygg og anlegg har fortsatt mye å gjøre

Selv etter at totalforbudet mot fossil oljefyring innføres, gjenstår det mye arbeid for bygg- og anleggsbransjen med å kutte klimagasser og energibruk, skriver partiene.

I et nytt representantforslag til Stortinget skriver partiene AP og SV om en rekke måter norsk industri må forbedre seg på for å bli grønnere.

I forslaget heter det at det ikke er nok å bare innføre forbudet mot fossil oljefyring i 2020, men at en rekke andre tiltak må til for å gjøre opp for de negative klimaeffektene som kommer av bygg- og anleggsindustrien.

- Mål om lavere energibruk og produksjon av energi i norske bygg er grunnleggende i klimaarbeidet, også etter at den fossile energien er faset ut. Slik kan ren energi frigjøres til kutt i utslipp i andre sektorer, som transport og industri, skriver partiene.

Videre skriver de:

«Målet om å effektivisere energibruken i byggsektoren forutsetter et bredt sett av virkemidler, utfasing av fossile oppvarmingskilder, fornybar energiproduksjon i bygg og energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse.»

«Forslagsstillerne viser til at arbeidet med å redusere klimagassbelastningen fra byggematerialer også er viktig. Trematerialer vil styrke sin konkurransekraft i et slikt arbeid, men arbeidet må omfatte alle materialer og bidra til at for eksempel karbonfangst og -lagring i sementproduksjon blir mer attraktivt, og at man i større grad tar i bruk resirkulert stål. Ved å erstatte utslippsintensive byggematerialer som stål og betong kan man få til betydelig reduksjon i klimagassutslipp.»

«Virkemidler knyttet til offentlige innkjøps- og anbudsprosesser, planbestemmelser og krav om livssyklusanalyser for nye bygg vil bidra til en raskere innfasing av mer miljøvennlige byggematerialer.»

Foreslår å utvide forbudene

For å kunne gjøre industrien grønnere, foreslår partiene at man blant annet:

- gjør forbudet mot fossil gass til oppvarming av bygninger gjeldende fra 2020, vedtas første halvdel av 2019, slik at bransjen kan forberede innføringen.

- utvide forbudet mot fossil oppvarming fra 2020 til også å gjelde forbud mot oppvarming i midlertidige bygg, og at endringen vedtas i løpet av 2018, slik at bransjen kan forberede innføringen.

- innlemme innendørs byggvarme under byggefasen, inkludert betongherding og fasadetørk, som en del av forbudet mot fossil oppvarming fra 2020, og vedta denne endringen i løpet av 2018, slik at bransjen kan forberede innføringen.

For mer informasjon om forslaget, kan man lese det fullstendige dokumentet på Stortingets nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078