23948sdkhjf

Cats gruveutstyr: Regenererte kjemper

Caterpillar lanserte nylig flere produktforbedringer innen deres gruvesortiment.

I siste halvdel av september holdt verdens største produsent av anleggs- og gruvemaskiner like godt sin egen gruvemesse i Las Vegas. Caterpillar MineExpo 2012 varte i to dager og kunne by på 2600 tonn med utstyr fordelt på 30 modeller.

Utstillingen ble holdt av 90 Cat-forhandlere på 4831 kvadratmeter. Det utstilte utstyret ble logisk nok delt inn i en del for underjordisk drift og en del for overflatedrift. Omtrent samtidig går Cat ut med flere nyheter om deres gruveutstyr.

109 tonn i hver skuffe

Cat 7495 HF er en elektrisk drevet vaiergraver med 109 tonns kapasitet i hver skuffe. For de som føgler med på gruveutstyr het denne Bucyrus 495HR2 før Caterpillar kjøpte Bucyrus i 2010. Selve maskinen veier 1360 tonn og motvekten er normalt på 303 tonn.

Stor maskin = stor tiptruck

Den er designet for tre- eller firepass lasting av tipptrucker i ultra klassen. En så stor gravemaskin krever selvsagt en solid logistikk for å holde unna. Den bruker tre eller fire skuffer for å fylle en tipptruck av typen Cat 797F.

God oversikt

Maskinen er 14 meter bred, 21 meter høy og over 31 meter lang. Maskinføreren har god oversikt fra den romslige førerhytta som minner mer om en hybel, Cat opplyser for øvrig om at førerens øyne sitter 10,61 meter over bakken.

Den har nå blitt oppgradert med en mer komfortabel hytte. En ergonomisk luftavfjæret førerstol og nye kontrollspaker med fingerberøringskontroll skal hjelpe maskinføreren med å jobbe effektivt og bli mindre sliten. Nye lettleste displayskjermer skal hjelpe på oversikten, men i tillegg har Cat lekt interiørarkitekter og brukt materialer og farger som gir minst mulig gjenskinn av lyset ute. I tillegg er det lagt ekstra omtanke i solskjerming av vinduene i form av persienner.

Treseter

Videre kan føreren nyte godt av lavere vibrasjoner som følge av forbedrede hyttefester. Komforten opprettholdes også av eget kjøleskap, mikrobølgeovn og selvsagt et komfortabelt passasjersete for lærlingen. Bak førerplassen er det et tredje sete med eget skrivebord med god oversikt over førerplassen.

Regenerative kjemper

Disse maskinene går på strøm produsert fra generatorer og bruker naturligvis en del mer enn en gjennomsnittlig elbil. Caterpillar har nå lansert nyheten om at disse kjempene skal få teknologi som gjør at de kan lagre regenerativ energi fra deselerasjon av svingen og senking av skuffa.

Den lagrede energien skal brukes når behovet for energi er høyest for å minske påkjenningene til generatorene. Vanligvis brukes det generatorer med en total kapasitet på åtte megawatt eller høyere, med den nye teknologien skal man kunne halvere dette behovet i følge Cat. Teknologien er nå på prøvestadiet i Arizona og skal i følge planen være klart for markedet mot slutten av 2013.

Ny borerigg

Cat lanserte også deres nye MD5150, beltegående borerigg i september. Hovedbudskapet var også her økt produktivitet og førerkomfort. Drilldiameteren kan være opp til 15,2 centimeter og boredybden er på mask 31 meter.

Produktiviteten er økt ved hjelp av blant annet bedre lufttilførsel fra det som skal være den største luftkompressoren i denne klassen. Bommen er på 2,4 meter, men kan skyves ut til 3,3 meter.

Motoren er en Cat C11 på 385 hester og møter utslippsnormen trinn IIIA. Fokuset på føreren er noe av det viktigste for tiden, i tillegg til effektiviteten, og her har føreren fått automatisk klima, fullt justerbart førersete, ergonomiske kontroller og lavere støynivå, som vil si under 80 desibel for disse maskinene.

Underjordisk

Cat har også lansert en ny modell i klassen som kalles for "longwall shearer", disse blir brukt i longwall gruvedrift som er en form for underjordisk kulldrift ved hjelp av tunnelsystemer. Cat EL3000 Shearer er 15,2 meter lang og veier omtrent 105 tonn. Den kan ha et effektuttak fra 1045 til 1380 hestekrefter fordelt på to motorer. Det mest imponerende er kanskje at den har en produksjonskapasitet på 5000 tonn kull i timen.

Forfrisket 290-tonner

Også den store hydrauliske graveren Cat 6030B FS er blitt forfrisket med bedre førerhytte, kontroller og sikkerhetsdetaljer. Dette er også den første av Cats forgravere i B-serien som skilter med en avansert ergonomisk design av hytta, bedre sikt med uhindret syn til bom og stikke.

Også tilgangen til hytta er blitt forbedret med bedre rekkverk og leidere. Den leveres både som forgraver og i vanlig konfigurasjon og kraften leveres av to C27 dieselmotorer som produserer 1530 hestekrefter. Maskinvekten blir på 287 tonn med frontgraver og 290 tonn med graveskuffe, begge har en skuffekapasitet som klarer 30 tonn.

Artikkelen er en del av vårt tema om Verdens kjemper.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078