23948sdkhjf

– Veldig gøy at vi er først ute

Franzefoss er først ute med miljødeklarasjon på pukk i Norge. I samarbeid med Asplan Viak har bedriften laget en pukk-EPD.

– Det blir stadig større fokus på å fremskaffe miljødokumentasjon ved bygg, vei- og jernbaneutbygging, og da blir dokumentasjon for pukk etterspurt av byggherrene. Det er veldig positivt for Franzefoss å kunne vise til en EPD for pukkproduksjonen sin, sier Oddbjørn Dahlstrøm, konsulent i Asplan Viak.

Follobanen

En EPD er en miljødeklarasjon som oppsummerer miljøprofilen til for eksempel et produkt på en standardisert og objektiv måte. Det var da en leverandør til Follobaneprosjektet hadde EPD som et av beslutningskriteriene at Franzefoss kom på tanken om å utarbeide miljødeklarasjon på pukk.

– Det er veldig gøy at vi er først i Norge med dette. Ikke bare er det et framtidig konkurranseaspekt, men det bidrar også til at vi får god oversikt over energibruken og utslippene våre og forsterker fokuset og kunnskapen på hvordan vi kan effektivisere produksjonen, sier ytre miljøsjef i Franzefoss, Bodil Eggen.

Kan ikke gjenvinnes

EPDer er basert på en livsløpsanalyse, men fordi pukk stort sett ikke gjenvinnes eller destrueres, er det produksjon og transport til leverandør som er med i regnskapet.

– Det er tydelig at investering i nye maskiner og utstyr gir miljøgevinst. Vi har et relativt nytt knuseverk på Steinskogen og bygger også nytt pukkverk på Lia. Når vi fornyer våre knuseverk blir vi stadig mer miljøvennlige, sier Eggen.

Vil utvide

Det er foreløpig laget EPDer for Franzefoss’ pukkverk på Steinskogen og på Bondkall, men Franzefoss planlegger å utarbeide miljødeklarasjon for flere pukkverk i framtiden.

– Vi håper etterspørselen etter EPDer øker. Da kan leverandørene sammenligne de ulike anleggene og selskapene og ta med miljøaspektet som en del av vurderingen, avslutter Eggen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.095