23948sdkhjf

Vegvesenet advarer juksemakerne

Vegvesenet mener de har midler til å stoppe juksemakerne i anleggsbransjen. – Som byggherre har vi makt og midler så lenge vi har informasjonen vi trenger, sier Jon Molnes.

– Førstelinjekontroller er svært viktig for å sikre god oppfølging i den enkelte kontrakt. Utfordringen er at kontrollene hver for seg ikke er en tilstrekkelig trussel mot de som vil utnytte systemet. Vi må ha mekanismer som fanger opp helheten, sier Jon Molnes, som leder krimseksjonen i Statens vegvesen.

Fra nord til sør

Krimseksjonen i Statens vegvesen har gjort en stor jobb med å avdekke A-krim. ID-misbruk, feilfakturering og miljøkriminalitet er blant det de har hatt under lupen.

– Vi har vært fra nord til sør for å avdekke det som skjer. Vi har systematisert og kategorisert det vi har funnet. Vi har hatt utallige møter med dyktige kolleger som forteller likelydende historier i alle regioner. Summen av alle møtene, sammen med det som er avdekket, har gitt oss god kunnskap om situasjonen og hvilke utfordringer vi har.

Juks på tvers

Krimenheten prøver å avdekke hvordan aktører utnytter enkeltsaker, geografi og organisasjoner.

– Juksemakerne virker på tvers av seksjoner, organisasjoner og geografi, og utnytter at informasjon i liten grad deles. Det har så langt vært en gjenganger at der vi finner brudd hos aktører på en kontrakt, finner vi tilsvarende forhold på andre kontrakter de er ansvarlig for, forteller Molnes.

– Det er en kritisk suksessfaktor å kunne samle informasjon utover enkeltsakene, slik at vi ser det store bildet.

Er sjokkert

Den tidligere politimannen som, har jobbet med spaning, er sjokkert over hva de har oppdaget i anleggs- og transportbransjen. Men han er optimist.

– Vi må slutte å si at dette er politisaker. Det er vi som eier problemet, og det er vi som er nærmest til å løse det. Gjennom byggherrerollen har vi makt og muligheter. De virkemidlene er både mer effektive og slagkraftige enn det som ligger i straffesporet, og ved det en større trussel mot aktører som bevisst ikke følger spillereglene, sier Molnes.

– Jeg er derfor optimistisk. Vi ser allerede endringer i bransjen som følge av den tettere kontrollen som skjer i førstelinje og den gode innsatsen til gruppene mot sosial dumping i hver region.

Dale støtter saken

Under et seminar om A-krim under Arendalsuka, påpekte også samferdselsminister Jon Georg Dale hvor viktig det er å lære av hverandre på tvers i bransjen.

– Når vi avdekker problem, må ikke bare byggherre, men også andre få denne infoen, så vi klarer å slå ned på dem som jukser.

Han sa videre at dette dreier seg om komplekse og sammensatte utfordringer, der bransjen må peke på utfordringene.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.157