23948sdkhjf

DAF i DK: Var første danske XG 530-rød eller 480-grønn?

Begge bilene var visstnok Danmarks første DAF av den splitter nye generasjonen med lenger lengde.

TUNGT ER LITT FORVIRRET: Før helgen kunne vi viderebringe nyheten om at første registrerte DAF XG i Danmark gikk til bedriften Biotrans. Men det er kanskje et definisjonsspørsmål...

Nye DAFen er jo på flere måter en banebrytende bil som vi venter med en slags lengsel på også her i nord. Og det er alltid ekstra kult å være først, spesielt for kjøperen.

Men så kunne en av våre beste lesere fra Danmark tipse oss om at.... den første allerede var levert til matvarefirmaet Aarstiderne. Og jaggu, på danske DAFs facebookside er de begge presentert som "første".

Altså, 14. februar er denne meldingen postet:

"Med leveringen af den første DAF XG 480 sættevognstrækker til Aarstiderne kommer der nu endnu mere fokus på grøn transport af de grønne varer".

"Danmarks første DAF XG skal køre i to-skift over hele Danmark mellem Aarstidernes forskellige lagre af to faste chauffører. Dermed kommer den til at køre mere end 200.000 km om året, hvorfor Aarstiderne har tegnet en fast vedligeholdelses- og reparationskontrakt af de autoriserede DAF serviceværksteder hos hhv. Nyscan Trucks i Køge på Sjælland og PM Lastvognsservice i Hedensted i Jylland. Den nye DAF XG erstatter i øvrigt en veltjent DAF XF 440, som Carsten Lykke leverede for ca. 7 år siden og nu har taget i bytte på den nye XG’er. XF’eren har rundet ca. 1,5 mio. kilometer på de danske landeveje, men han er overbevist om, at der er mange flere kilometer i den hos en ny ejer."

I Danmark får bilene kjørt på seg kilometer, ja. Og videre: 

"Aarstidernes nye DAF XG er som den første lastbil på det danske marked synet, godkendt og indregistreret i henhold til det nye EU-direktiv, der tillader længere vogntog, hvis lastbilen opfylder nogle skærpede krav til aerodynamik, brændstoføkonomi, sikkerhed og chaufførkomfort. Vogntoget skal samtidig kunne holde sig inden for en 12,5 meter venderadius. Det gør DAFs nye XF, XG og XG+-modeller som de eneste på det europæiske lastbilmarked på trods af en 165 mm længere og mere aerodynamisk front, markant forbedret udsyn fra førerpladsen, - og for XG og XG+-modellernes vedkommende også en 330 mm forlænget sovekabine".

Men hva da med bilen til Biotrans? Denne meldingen er postet 22. februar:

"Den allerførste kundesolgte NGD (New Generation DAF) i Danmark er netop blevet synet, godkendt, indregistreret og leveret til Dansk Biotransport A/S i Holstebro. I feltet for tekniske oplysninger på registreringsattesten står der DAF XG 530 FTN 6x2*4, dvs. en tre-akslet sættevognstrækker med styrbar bogieaksel bag trækakslen samt det nye, forlængede XG-førerhus og 6-cyl. rækkemotor på 530 hk.

Den allerførste DAF XG, der er solgt i Danmark, er synet, godkendt og indregistreret efter nye EU-regler, som åbner mulighed for at køre med længere vogntog, hvis de opfylder en række krav til forbedret brændstoføkonomi, sikkerhed og komfort,  i form af en 16,5 cm længere og mere aerodynamisk front, der sænker brændstofforbruget og forbedrer kollisionssikkerheden. XG- og XG+-modellerne er desuden udrustet med en 33 cm længere sovekabine, der forbedrer chaufførkomforten markant."

Forskjellen er, etter det vi kan forstå, at den grønne 480en ble bestilt av frittstående forhandler Lastebilmægleren v/Carsten Lykke hos fabrikken rett etter lansering - og at de den røde 530en ble solgt av DAF selv til kunde i Danmark. Så er de da begge først i hver sin kategori....

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094