23948sdkhjf

Pentagon kjører nødhjelp på oppdrag fra Røde Kors

- Vi stiller med sjåfører og biler på kort varsel, sier Hanne Grande, prosjektleder i Pentagon Freight Services.

NØDHJELP: Røde Kors er en av de store organisasjonene som sender nødhjelp til Ukraina. Fra Norge går transportene på lastebilene til Pentagon.

Trallene blir fylt opp på sentrallageret til Røde Kors, som ligger på Berger utenfor Oslo. Hva som skal lastes og på hvilken traller er ofte ikke klart før tett inn på avreise, så tollekspertene til Pentagon er en viktig del av prosjektet for å få papirene klare til avreise.  Alt avhenger av hva det er behov for dit lasten skal.

- Røde Kors gir oss beskjed om at de har behov for transport, og deretter organiserer vi i Pentagon. Det er ikke noen utfordring med vekt på disse turene, men plass på trallene. Dette er gods som tar stort volum, og man ønsker å få med mest mulig på transportene. Ofte vet ikke Røde Kors nøyaktig hva som skal sendes da de kontakter oss. Det kan endre seg fra to biler til fire biler på kort varsel, og på enkelte transporter må vi benytte to sjåfører på for å få den ned så raskt som mulig. Så det er mye logistikk som skal klaffe, sier Hanne Grande i Pentagon Freight Services. Hun jobber blant annet som prosjektansvarlig for Røde Kors.

Pentagon har vært leverandør til Røde Kors i mange år, både med tollageransvar og transport. Vanligvis organiserer de charter på fly til områder som er krigsrammet eller hvor det har vært naturkatastrofer, men i det siste har det også blitt transporter på vei.

Pakker med kirurgisk forbruksmateriale blir lastet om i Romania, Suceava. Pentagon tok seg av frakten dit, og i Romania ble lasten satt på lastebiler fra et selskap som Danske Røde Kors bruker, og kjørt inn i Ukraina. Foto: Pentagon

- Da det kom en forespørsel fra Røde Kors om flycharter med nødhjelp for Ukraina, ble det på grunn av mengden gods og avstand raskt klart at det ville være mer fornuftig å kjøre lastebil, sier Grande.

Så langt har Røde Kors totalt sendt rundt 35 tonn med nødhjelp, fordelt på fem transporter med Pentagon-kjøretøy.

  • Første forsendelse gikk med kirurgisk forbruksmateriell torsdag 10. mars, og kom fram til Suceava i Romania søndag 13. mars der det Danske Røde Kors har satt opp en logistikkbase. Danske Røde Kors tok seg av den videre forsendelsen inn i Ukraina. Fordi behovet var så stort var det med to sjåfører på lastebilen, slik at forsendelsen kunne komme fram raskere. 
  • Andre forsendelse var tre transporter med førstehjelpsutstyr, feltsenger, madrasser, tepper, aggregat, varmeaggregat, og mye annet nødvendig utstyr. Bilene gikk hver for seg i perioden 15. og 17. mars, og kom fram til Debrecen i Ungarn henholdsvis 19. og 21. mars. Der har ICRC satt opp en logistikkhub, og leier et lager av Kuehne Nagel. Videre transport inn i Ukraina vil gjøres av ICRC, som regelmessig setter opp konvoier med lastebiler som kjører inn i Ukraina. Noe av utstyret er sendt inn i Ukraina, noe skal sendes til grenseområdene ved Moldova, og noe er fortsatt på lageret i Ungarn og venter på å bli sendt videre.
  • Tredje forsendelse lastet et vogntog med telt- og rubbhaller, og ble sendt 18. mars og kom fram til Debrecen i Ungarn 21. mars. ICRC tok seg av videre transport inn i Ukraina, der teltene skal settes opp for å ta seg av folk som flykter.

Det er planlagt en ny transport i slutten av mars med flere førstehjelpskit. Røde Kors planlegger også flere forsendelser i nærmeste framtid med medisinsk utstyr og medisinsk forbruksmaterialle, i tillegg til flere forsendelser med førstehjelpskit.

Til daglig transporterer Frode Bodin (til høyre) alt mulig for oppdragsgiver Pentagon. I starten av mars stilte han med egen bil (merket Pentagon), og tralle for å kjøre nødhjelp til Ukraina. Les om transporten hans her... NB: Transporten var ikke koordinert gjennom Pentagon og Røde Kors. Til venstre på bildet er sjåførkollega Steinar Olsen. Foto: Privat

Stort lager på Berger

Norges Røde Kors sin internasjonale avdeling har i mange år hatt nødlager i Norge, i de siste årene har dette vært hos Bring på Berger. Lageret har stort sett bestått av ferdigpakkede deler av et feltsykehus, som de kan sende hvor som helst i verden, for å sette opp et sykehus på kort varsel.

- Vi har ingen planer om dette i Ukraina, men vi er i tett samarbeid med aktørene som er på plass i Ukraina. Sammen med ICRC (The International Committee of the Red Cross), fant vi ut at en del av det utstyret vi har på vårt lager ville vært nyttig i Ukraina for å støtte opp eksisterende helsefasiliteter, sier Joachim Mikalsen. Han er logistikk koordinator i Røde Kors.

- Vi har et godt samarbeid med Pentagon, og det var de som foreslo at vi burde bruke lastebiler og ikke fly med nødhjelp til Ukraina, sier Mikalsen

Transportene går til aktører som opererer i nærområdet og som kan ta seg av videre transport inn i Ukraina. Det er ICRC, IFRC (The International Federation of Red Cross), Danske Røde Kors og andre som har logistikkteam i nabolandene til Ukraina og/eller i Ukraina. De er best plassert til å ta seg av forsendelser inn i Ukraina, da de allerede har gjort dette flere ganger.

- ICRC og andre kjører konvoier med lastebiler regelmessig, noe som gjør det tryggere å sende forsendelser inn i Ukraina. Fordelen med å gjøre det slik er at alt blir koordinert også med tanke på sikkerhet. Vanligvis når ICRC sender konvoier inn i Ukraina, gir de beskjed til Russland og NATO slik at sikkerheten blir tatt vare på, sier Mikalsen.

Pentagon Freight Services har oppdragene for Røde Kors. Det er også morselskapet til Pentagon Transport.

Dette gjør andre organisasjoner

CARE Norge, SOS-barnebyer og Kirkens nødhjelp er blant organisasjoner som ikke selv transporterer nødhjelp.

Stiftelsen KPK-Ukraina: Flere ganger i året sender Stiftelsen KPK-Ukraina en stor semitrailer med hjelpesending til arbeidtet deres vest i Ukraina. 

THK-stiftelsen (Tro Håp Kjærlighet): Hvert år får fattige i Ukraina om lag 30.000 sekker med klær fra THK-trailere. Dette er brukte klær som samles inn ved hjelp av frivillige i THK. Les om Suldal-semien som fikk god hjelp fra THK-stiftelsen.

Opphav og kilder: Tungt.no, Røde Kors

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125