23948sdkhjf

Norva 24 Birkeland: – Gode mekanikere er ikke lett å få tak. Isak blir vår første lærling på tungbil

– Om jeg gleder meg til sommeren? Ja, det kan du stole på. Spesielt det som kommer etter ferien! sier Isak Dingen Johansen (16)

LÆRLING I TUNGE FAG: Norva24 Vest avdeling Birkeland er nylig godkjent lærebedrift for tungbilmekanikere.

Og første lærling i faget er Isak Dingen Johansen fra Hosteland. Han står foran en solid utdanning på både lastebil og avanserte påbygg.

Viktig mekanikerkompetanse

– Gode mekanikere er ikke lett å få tak. Spesielt i dette området ved innløpet til Fensfjorden, i triangelet mellom Mongstad, Sløvåg og Skipavika. Her er det mye industriaktivitet, og behov for mekanisk kompetanse i de fleste bedrifter, sier Oddvar Vigdal.

Vigdal er driftskoordinator i Norva24 Birkeland. Til vanlig jobber han med drift av selskapets tjenester, for det meste på septik. Vigdal har også gått i bresjen for arbeidet med å skaffe Norva24 Vest AS godkjenning som lærebedrift i mekanikerfaget.

- Mekanikerkompetanse er veldig ettersøkt her. Som godkjent lærebedrift kan vi selv utdanne mekanikere. Med Isak har vi tak i en spesielt engasjert og mekanisk talentfull ungdom som tar utfordringer på strak arm. Folk som ham er gull for oss, sier han.

Norva24 Birkeland har likevel lang erfaring som lærebedrift. Helt siden 1992 har selskapet lært ungdommer opp i Yrkessjåførfaget. Nå har selskapet også fått godkjenning som lærebedrift i Bilfaget, tunge kjøretøy. Eller tungbilmekaniker, som det vanligvis kalles.

Utdanning på lastebil og komplekse påbygg

Isak og andre fremtidige lærlinger vil her få en opplæring som trolig vil være mer innholdsrik enn tungbilmekanikerutdanning mange andre steder.

I alle fall hva angår kompleksitet på utstyret de skal lære seg. Her må man nemlig i tillegg til lastebilen også ha kunnskap om særdeles kompliserte påbygg. 

– Å være mekaniker på slamsuger, supersuger eller avvanningsbil krever en kunnskapskapasitet utenom det vanlige. Her er det et stort og avansert påbygg, med utrolig mange deler og avanserte funksjoner, forklarer, sier Vigdal.

Rep og vedlikehold på slike påbygg krever mer enn en tradisjonell mekanikerkunnskap. Det tar lang tid å lære opp fagfolk i det, og gir en ekstraordinært god utdanning i mekanikeryrket. Det krever derfor noe ekstra av lærevilje og interesse hos lærlingene.

Norva24 Vest, avdeling Birkeland

Norva24 Birkeland og Isak Dingen Johansen er godt kjent med hverandre fra før. Han har de siste par årene jobbet i bedriften kvelder, helger og på sommerjobb.

- Der får man mange bra folk å jobbe sammen med og lære av. Det er veldig varierte ting å jobbe med, både på lastebil og påbygg. Dette blir bra, mener Isak Dingen Johansen.

Norva24 Birkeland AS og Norva24 Vest AS dekker store deler av Vestlandet med sugebiler, kommunale tjenester og rørtjenester. En flåte av lastebiler med ulike typer påbygg er stasjonert ut fra Haugesund i sør til Førde i nord.

Utstyret brukes mye, og får godt vedlikehold for å være klart til utrykning når det trengs. På hovedverkstedet i Sløvåg har Norva24 Birkeland kommer lærlingen inn i et fagmiljø bestående av en verkstedsjef og fire mekanikere på fulltid.

- Vi har også skoleungdommer som jobber hos oss på fritiden, akkurat som Isak. Vi er stolte over at ungdommer ønsker å jobbe hos oss, og vi er glade for å kunne bidra til god opplæring av fagfolk fra ung alder, sier Oddvar Vigdal.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Norva 24

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094