23948sdkhjf

Debatt: Vann og avløpsnettet - syv av ti fagfolk mener det er er risiko for kritiske hendelser

Innlegg av kommuneingeniør og visepresident i NITO (Norges ingeniør- og teknologorganisasjon), Kjetil Lein, etter Riksrevisjonens rapport om myndighetenes arbeid med trygt drikkevann.

Staten må stille opp og sikre vannforsyningen vår. I verste fall kan folk bli dødssyke dersom vi ikke tar dette på alvor.

Riksrevisjonen vurderer i sin nyeste rapport myndighetenes arbeid med trygt drikkevann som kritikkverdig, og peker på at det ikke er iverksatt tilstrekkelige virkemidler for å oppnå målene om å redusere lekkasjer og å fornye vannledningsnettet.

At 30 prosent av drikkevannet fortsatt ikke når fram og ligger på samme nivå som for ni år siden er rett og slett for dårlig. Arbeidet tar for lang tid og kommunene tar seg ikke råd til å prioritere dette.

Det er et anslått oppgraderingsbehov på 250 milliarder kroner. For å få fortgang i dette foreslår NITO at staten må stille opp med rentefrie lån til kommunene.

I 2021 mente sju av ti NITO-medlemmer som jobbet med eller hadde kunnskap om vann og avløp i norske kommuner at det var risiko for kritiske hendelser i forbindelse med vann- og avløpsnettet i sin kommune.

Kritiske hendelser kan for eksempel innebære forurenset drikkevann, rørbrudd, lekkasjer og sabotasjer.

Opphav og kilder: Pressemelding fra NITO

KLIKK for alle artikler i Debatt innlegg kronikker.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.046