Et startår det lukter svidd av

To av eierne i AS Betongpumping, Mats Stene og Arne Petter Holmen, kan fortelle om et eventyrlig oppstartsår. Ingen andre i bransjen har ekspandert så fort som dem.

– Etter bare ett år kan vi med hånden på hjertet si at vi er ønsket i markedet og kommet for å bli, sier Arne Petter Holmen (t.v.) og Mats Stene i unge AS Betongpumping.
– Etter bare ett år kan vi med hånden på hjertet si at vi er ønsket i markedet og kommet for å bli, sier Arne Petter Holmen (t.v.) og Mats Stene i unge AS Betongpumping. Foto: Geir Hasle
Publisert Oppdatert

De har alvorlige hensikter i AS Betongpumping i Våler, Østfold, så alvorlige at daglig leder Mats Stene og «Reodor Felgen» Arne Petter Holmen nesten har vondt for å utrykke seg moderat. Men bare nesten. De to er overveldet av det første driftsåret.

Mønsterbedrift

I løpet av året er det blitt 13 ansatte, og de kan allerede glede seg over store ordrereserver, voldsomme investeringer og en bedrift i pluss.

Stene og Holmen har kjent hverandre og jobbet sammen i en årrekke, helt fra Holmen startet Holmens Betongpumping i 1995. Faget kan de til fingerspissene. Med AS Betongpumping har de satt seg fore å skape en mønsterbedrift.

– Hvis ikke, hadde vi ikke hatt livets rett, mener Mats Stene.

– Husk at vi har kommet med 11 maskiner i et marked, som allerede var dekket opp av konkurrenter.

Uten uhell

Arne Petter Holmen er til vanlig en munter kar. Nå er han kjempeblid.

– Etter nesten 3000 oppdrag har vi ikke hatt et eneste uhell på arbeidsplass som skyldes brekkasje på utstyr, og det er like mye takket være dyktige løsningsorienterte sjåfører som nye maskiner.

– Forresten, vi hadde et hydraulikkslangebrudd på 10ern, det skal sies.

Bransjen har heldigvis vært skånet for alvorlige personskader, takk og lov. Men materielle skader har det vært mye av. Det pumpes betong med stort trykk, og et helt kvartal kan sprøytelegges om utstyret ikke holder mål eller brukes feil.

– Det kan løpe på store økonomiske tap både for oss som leverandør og kunden, og i verste fall en tredjepart. For ikke å snakke om personer i nærheten som eventuelt blir truffet, sier Holmen.

Derfor peker han på viktigheten av dokumentert opplæring.

– En ulært sjåfør betyr uten unntak problemer om han ikke har med seg fadder i opplæringstiden, eller får tid nok til opplæring.

Ballen rullet

Firmaets spede begynnelse tok til i mai 2018. Da hadde både Stene og Holmen forlatt bransjen, og befant seg i et vacuum.

– Men så begynte kunder å ringe meg privat, og lurte på om jeg ikke kunne starte opp eget igjen. Da begynte ballen å rulle, sier Holmen.

Også Stene endret retning på sine planer, og hang seg på. Plutselig var en ny betongpumpebedrift et faktum. Investorer spyttet inn sju millioner i aksjekapital. Tre brukte betongpumper ble kjøpt og ni nye bestilt fra JUNJINs leverandør i Gøteborg, Og biler ble hentet fra Bertil O. Steen i Moss.

Totalt ble tett oppunder 40 millioner investert. Noen karakteriserte de to gründerne som gale.

– Men riktig har det blitt. Maskiner av ett merke er en stor fordel. Det meste blir enklere på delesiden og sjåfører som kan kjøre alt om hverandre, mener Holmen.

Ståltro

Målet til AS Betongpumping lød på 20 millioner i omsetning det første hele driftsåret med alle maskiner og sjåfører på plass. Stort sett var det bare Stene og Holmen som hadde tro på det.

Nå ligger bedriften an til en omsetning tett oppunder 28 millioner og overskudd første driftsår. Er man ikke foretrukket av kunden ville noe slikt vært umulig.

– Med ståltro på det man driver med går det gjerne bra, sier Holmen. Han er ikke redd for å beskrive sine ansatte som de øverste på stigen i forhold til erfaringer og dyktighet, Dette hadde aldri gått uten våre dyktige sjåfører tillegger han. Alle våre sjåfører behersker språket norsk flytende, noe som er viktig for riktig kommunikasjon både internt og til kunde når du driver med ferskvare som betong.

– Vi skal ikke til å stikke under en stol at språkproblemer merkes i bransjen, påpeker Holmen. Denne gang uten smil.

– Det er trist når skader og ødeleggelser oppstår etter språklige misforståelser.

Viktigst av alt

– Moralen er fantastisk hos oss, og det er herlig å se at alle er blide og fornøyde, sier Stene.

– Hittil har vi hatt fire sykedager fordelt på hele arbeidstokken. Det sier oss det vi trenger å vite om trivselen. Det er mye latter på bruket.

– Men viktigst av alt, legger Holmen til, er å komme uskadet og hel hjem fra jobb.

Resepten virker, For AS Betongpumping får nye prosjekter nesten ukentlig.

– Hvor er dere om fem år?

– Da er vi nok større enn i dag, muligens med en ekstra avdeling for å ta seg av det økende marked for oss i andre fylker.

– Og vi skal garantert gjøre det uten voksesmerter, forsikrer Holmen.