Killingmo Freseservice: - Informasjonen er hentet inn på lovlig måte, sier politiet
TUNG TILTALE I ASFALTBRANSJEN: Timelister som skal ha blitt hentet ut gjennom et datainnbrudd utført av en konkurrent, er en del av bildet i Killingmo-saken. Politiet avviser at ulovlig innhentet informasjon er grunnlag for tiltalen.
- Vi har hjemler til å hente inn det vi har skaffet oss av informasjon. Her har vi hentet inn informasjonen på lovlig måte, sier politiadvokat Sigbjørn Arneberg i Øst politidistrikt.
Arneberg sier at politiet har skaffet seg informasjonen blant annet gjennom beslag.
Dette er saken
- I august 2021 ble Killingmo Freseservice AS anmeldt til politiet av Statens vegvesen for brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri.
- august ble Killingmo Freseservice ilagt et forelegg på 6,2 millioner kroner. I tillegg ble to ansatte tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven og for å ha forfalsket selskapets timelister.
- Ifølge politiet er det avdekket henholdsvis 3179 og 4834 brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri over en periode på to år og fem måneder fra mai 2019.
- Daglig leder André Killingmo sier seg i en skriftlig uttalelse uenig i politiets vurderinger.
- Killingmo har anmeldt en konkurrent for datainnbrudd. Killingmo mener at materiale fra datainnbruddene er blitt sendt over til Statens vegvesen.
- Det er store mengder informasjon som er hentet inn, noe som har gjort det svært ressurskrevende å gå igjennom dokumentene i saken, sier Arneberg.
På spørsmål om ulovlig innhentet materiale kan brukes som grunnlag for tiltale, svarer Arneberg at han ikke oppfatter dette som en problemstilling i denne saken.
- Her har vi hentet inn materialet selv, sier Arneberg.
Skal ha hentet ut timelister gjennom datainnbrudd
Killingmo Freseservice leverte tidlig i 2022 to anmeldelser til politiet. Selskapet mente at konkurrenten Asfalt Remix hadde begått datainnbrudd i Killingmos systemer. Timelister som var blitt hentet ut, skulle ha blitt sendt videre til Statens vegvesen.
Det var Statens vegvesen som anmeldte Killingmo til politiet i 2021. Vegvesenet oppgir at det var tips om ulovligheter som gjorde at de undersøkte saken. Det er ikke kjent hvor tipsene kom fra.
Politiet har samarbeidet med Statens vegvesen
Politiadvokat Arneberg sier at politiet har hatt et såkalt sakssamarbeid med personer i Statens vegvesen i etterforskningen, og at politiet har fått mye bistand. Disse personene har inngått i politiets etterforskningsgruppe.
Med andre ord har ansatte fra etaten som anmeldte forholdet, også bidratt i etterforskningen.
- Dette gjøres i veldig mange saker. Det er viktig å påpeke at sakssamarbeidet ikke er med etaten Statens vegvesen, men med utvalgte ansatte i Statens vegvesen. Det går ikke ut informasjon til Statens vegvesen fra etterforskningsgruppa under etterforskningen, sier Arneberg, som sier at metoden er vanlig i saker der for eksempel arbeidstilsynet og skatteetaten er involvert.
Teksten fortsetter under bildet: Asfalt Remix ble tidlig i 2022 anmeldt for datainnbrudd av Killingmo Freseservice. Føreren av maskinen har ikke noe med anmeldelsen å gjøre. Foto: Asfalt Remix
Datainnbruddet er ferdig etterforsket
Politiet er nå ferdig med etterforskningen av Killingmos anmeldelser av det angivelige datainnbruddet. Politiadvokat Mathias Emil Hager er påtaleansvarlig i denne saken.
- Vi har sendt saken til statsadvokat for vurdering. Det er den eneste kommentaren jeg kan si om dette nå, sier Hager.
Statsadvokaten skal nå vurdere politiets innstilling i saken. Det er ikke kjent hvor lang tid dette tar.
Eldre artikler om Killingmo-tiltalen:
- Killingmo-tiltalen: Den pikante detaljen er et angivelig datainnbrudd
- Slik svarer Killingmo på tiltalen: - Vi er uenige i politiets vurderinger
- Killingmo Freseservice: Forelegg på 6,2 millioner, to ansatte tiltalt
Opphav og kilder: Originalartikkel fra Tungt.no