23948sdkhjf

Spionbilder: Scania med V8-power kjører selv i Spania

Selvkjørende lastebiler har sine tilhengere - og relativt mange motstandere også. Her kjører en toakslet 730 på egen hånd.

TUNGT UTEN SJÅFØR? Det er vår leverandør CarPix som nettopp har skutt denne spionbildeserien fra langt sør i Spania.

Nå er det for såvidt ingen hemmelighet at Scania tester selvkjøring - eller "autonomous transport systems" som det står med store bokstaver på bilen. Svenskene har siden 2017 testet lastebiler i selvkjøring i gruver i Australia.

I februar i fjor, 2021, fikk de så tillatelse til å teste på offentlig vei, på motorveistrekningen E4 mellom Södertälje og Nyköping. Scania mente da de var først i Europa til å teste selvkjøring med tung nyttelast.

Og i slutten av mai i år utvidet Transportstyrelsen tillatelsen til at Scania kunne bruke alle deler av veinettet på hele strekningen ned til Jönköping til denne testingen.

Det vil si at bilen selv kan kjøre ut av porten i Södertälje, gjennom kryss og rundkjøringer og hele den 300 km lange strekningen til leveringsadresse i Jönköping. Du har kanskje møtt bilene i sommer?

MEN: Så har vi testingen andre steder da. Bildene fra CarPix, som er tatt bare et par mil fra Granada i Spania, viser med all tydelighet at det er en V8 R730 som er ute og kjører på egne hånd. Til og med med gode gammeldagse speil.

Speil er selvsagt ikke noe en selvkjørende bil skjønner særlig av, dette er hjelpemiddel for den menneskelige testobservatøren vi på bildene skimter bak det rattet han ikke skal røre annet enn ved nød og krise. 

Den svenskregistrerte testbilen er dessuten utstyrt med et durabelig lodd på svingskiven og nok av suspekt kamerarigg på utsiden til å overbevise dem som tenkte teksten bare er reklame.

Scania selv anslår at deres selvkjørende biler kan være i vanlig kommers bruk fra slutten av 2020-tallet. Det er strengt tatt ikke lenge til. 

Opphav og kilder: CarPix bilder, scania.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125