23948sdkhjf

Killingmo-saken: Leder i Asfalt Remix ilagt forelegg for datainnbrudd hos Killingmo

SKAFFET SEG TILGANG TIL KILLINGMOS SYSTEMER: I tillegg til lederen i Asfalt Remix er en tidligere ansatt i Killingmo Freseservice ilagt forelegg for datainnbruddet.

Statsadvokat Erik Førde i Oslo statsadvokatembete bekrefter at to personer er ilagt forelegg i saken der Killingmo Freseservice anmeldte konkurrenten Asfalt Remix for innbrudd i Killingmos datasystemer.

- Vi ser alvorlig på at det er snoket i andres datasystemer, sier Førde. Statsadvokatens avgjørelse er i tråd med innstillingen fra politiet.

Advokat bekrefter

Asfalt Remix-lederens advokat er Marianne Klausen. Hun skriver følgende i en uttalelse til Tungt.no:

«Jeg kan bekrefte at min klient er ilagt et forelegg på 50.000 kroner for uberettiget å ha skaffet seg tilgang til Killingmo Freseservices datasystem. Min klient hadde god grunn til å tro at det fant sted alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i Killingmo Freseservice. Det var for å avdekke dette at han skaffet seg tilgang til selskapets datasystem og senere varslet relevante myndigheter.

Min klient vil bruke noe tid på å ta stilling til om han skal vedta forelegget eller ikke. Han merker seg for øvrig at Killingmo Freseservice får et forelegg på 6,2 millioner kroner og at to av selskapets ansatte er tiltalt for alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven.»

- Kontrollmyndigheter får en handlingsplikt når man får nyss om ulovligheter, selv om informasjonen er kommet fram på ulovlig vis, sier statsadvokat Erik Førde til Tungt.no.

Samtidig er en tidligere ansatt i Killigmo Freseservice ilagt et forelegg på 20.000 kroner for datainnbruddet. Tungt.no er ikke kjent med hvem den tidligere ansatte er. Det er dermed ukjent om dette forelegget er vedtatt eller ikke.

Den tidligere ansatte skal ha hjulpet til med å skaffe tilgangsinformasjon til Killingmos datasystemer.

Namsmannen aksjonerte, granskingseksperter ble engasjert

Dette er saken

  • I august 2021 ble Killingmo Freseservice AS anmeldt til politiet av Statens vegvesen for brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri.
  • I august 2023 ble Killingmo Freseservice ilagt et forelegg på 6,2 millioner kroner. I tillegg ble to ansatte tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven og for å ha forfalsket selskapets timelister.
  • Ifølge politiet er det avdekket henholdsvis 3179 og 4834 brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri over en periode på to år og fem måneder fra mai 2019.
  • Daglig leder André Killingmo sier seg i en skriftlig uttalelse uenig i politiets vurderinger.
  • Killingmo anmeldt tidlig i 2022 en konkurrent for datainnbrudd. Killingmo mener at materiale fra datainnbruddene er blitt sendt over til Statens vegvesen.

I januar 2022 slo namsmannen til mot lederen i Asfalt Remix i det NRK Beta den gang beskrev som en koordinert aksjon mot tre adresser i Østfold. Målet var å sikre datamaskiner og mobiltelefoner som tilhørte lederen.

Søndre Østfold tingrett skrev i kjennelsen om bevissikring utenfor rettssak at det var «sannsynliggjort at det i perioden august 2020 til august 2021 flere ganger er begått uautoriserte pålogginger til Planleggern via en IP-adresse som er ukjent for selskapet».

Killingmo Freseservice anmeldte lederen i Asfalt Remix AS for datainnbrudd. Killingmo engasjerte også granskingsselskapet Agenda Risk, som mente å kunne spore datainnbruddet tilbake til IP-adresser tilhørende Asfalt Remix.

– Det har vært uautoriserte pålogginger gjennom en normal arbeidsdag, men også veldig tidlig og noen ganger sent. Mønsteret har vært at vedkommende har vært interessert i å se på hvilke oppdrag Killingmo løser, hvor de er hen, og kundelister. Kunde- og timelister mener vi også har vært skrevet ut fra IT-systemet, sa Thomas Mehlum i Agenda Risk til NRK Beta i mars 2022.

Mener datainnbruddet utløste anmeldelse

Killingmo Freseservice mener at Asfalt Remix overleverte denne informasjonen til Statens vegvesen. For to år siden anmeldte Vegvesenet Killingmo Freseservice til politiet for brudd på arbeidsmiljøloven.

Utvalgte ansatte fra Statens vegvesen har også deltatt i politiets etterforskningsgruppe. Dette har skjedd i en arbeidsform kalt sakssamarbeid, der de ansatte fra Statens vegvesen ikke har brakt informasjon fra etterforskningen tilbake til Statens vegvesen, opplyste politiadvokat Sigbjørn Arneberg til Tungt.no torsdag i forrige uke.

- Kontrollmyndigheter får en handlingsplikt når man får nyss om ulovligheter, selv om informasjonen er kommet fram på ulovlig vis, sier statsadvokat Erik Førde til Tungt.no.

To tiltalt i Killingmo, forelegg på 6,2 millioner kroner

Politiets etterforskning etter anmeldelsen fra Statens vegvesen førte til at to ansatte i Killingmo Freseservice tirsdag i forrige uke ble tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven og forfalskning av dokumenter. I tillegg ble Killingmo Freseservice ilagt et forelegg på 6,2 millioner kroner. Forelegget er ikke vedtatt.

Tungt.no er ikke kjent med detaljer fra tiltalen. Tiltaledokumentet er ikke tilgjengelig for media før det er blitt oversendt til retten.

Killingmo Freseservice har så langt kun valgt å kommentere den komplekse saken i form av en skriftlig uttalelse. Her skrev daglig leder André Killingmo (bildet over) at han mente at anklagene var urettmessige. Hele uttalelsen fra André Killingmo kan du lese her.

Tidligere artikler om Killingmo-tiltalen:

Opphav og kilder: Originalartikkel fra Tungt.no

KLIKK for alle artikler i EKSTRA Tungt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079