23948sdkhjf

Menneskene på veien julespesial: Åtte sjåfører forteller om sin romjul

TUNG ROMJUL: For mange yrkessjåfører er jula like mye jobbing som ribbesvor, pinnekjøtt og riskrem. 

Vi har spurt sjåførene om hva de gjør i dagene mellom julaften og nyttår, hvilken type kjøring de mener er grommest, og hva de tenker om statusen til yrkessjåfører i dag. Åtte sjåfører deler sin romjul med deg.

  • Thea Heggen Rognstad
  • Malin Skistad
  • Sebastian Sunde Nysted
  • Kjersti Storrusten
  • Magnus Reidem
  • Erik Kvestad
  • Ole Kristian Olsen
  • Kamilla Granberg

Thea Heggen Rognstad: Kjører melkebil i romjula

Thea fra Tretten i Øyer kommune kjører til daglig en treaksla Scania R490 boggibil. Hun kjører inn melk for Q-meieriet, og kommer til å kjøre rundt i Gausdal og på Ringsaker i romjula.

- Jeg synes det er fint å kjøre om vinteren, men noen dager er litt mer krevende og utfordrende enn andre da jeg kjører med melkebilen på en del på litt utfordrende veier og plasser.

Thea har en julesang som kan gå på repeat hele dagen lang. Det er «All i want for christmas is you» av Mariah Carey. Hun spiser egentlig ikke noe særlig med julekaker, men det hender at det er noen gardbrukere som byr på noen julekaker i julestria.

- Hvilken type kjøring synes du er grommest?

- Jeg må nok si at jeg syns mjølkekjøringa er grommest. Det er spennende og utfordrende dager, trivelige bønder og ikke minst det gode miljøet på meieriene.

- Hva mener du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Jeg mener at statusen til yrkessjåførene burde vært større. Jeg tror ikke at folk helt skjønner hvor viktige sjåførene er og hvordan verden ville ha stoppet opp uten oss. Ting kommer seg ikke fra A til B av seg selv, sier Thea.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?

- Det har vært Scania siden jeg var ei lita jente, riktig opplært av pappa, sier Thea.

Hun har ikke lagt så mye planer for 2023 enda men håper hun får tatt en tur på countryfestivalen på Vinstra. Og bilen den blir ryddet og utvendig vaska hver dag etter endt kjøring.

Les også: Thea fra Tretten: - Jeg var så ydmyket og flau at jeg takket nei til hjelp

Malin Skistad: Fri for første gang på mange år

Malin fra Osterøy kjører en Volvo FH 2022-modell semitrailer. I romjula har hun fri for første gang på mange år.

- Så lenge det er vinter er det fint å kjøre, men her i Bergen har vi lite "vinter" og mer slaps. Det er ikke alltid så stas, sier Malin.

På anlegget i bilen går det for det meste i de vanlige spotify-listene, men nå før jul er det også en og annen julesang. Da er det mest norsk pop julemusikk. Julekakene derimot, det må til.

- Jeg har bakt fem slag selv i år, så jeg tok med meg litt på jobb de siste dagene før jul.

Hun synes egentlig at den typen kjøring hun driver med er den beste. Hun kommer hjem hver dag, men får likevel se og oppleve mye forskjellig.

- Hva synes du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Statusen til yrkessjåførene er for dålrig. Vi har ofte et ufortjent dårlig rykte, og jeg tror ikke folk forstår hvor avhengig de er av oss. Mange mener vi er store og skumle, og i veien for andre trafikanter.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?

- Det må bli Volvo. Jeg har hatt Volvo nå siden 2011, så nå er jeg blitt så vandt at jeg tror ikke jeg ville hatt noe annet.

2023-planene er ikke helt i boks, men Malin tar kanskje en tur til Motorfestivalen i Stryn. Og bilen, den steller hun med når det trengs, så det hender at det blir på fritida.

Les også: Kjører langtransport: Malin fra Osterøy

Sebastian Sunde Nysted: - Jeg bare elsker å kjøre om vinteren

Sebastian fra Stavanger kjører en Volvo FH4 2021-modell, semi med en Tyllis løftekapell jumbotralle. Bruksområde er hovedsakelig trelast. Han håper det blir noe kjøring i romjula, for han er ikke så veldig begeistret av tanken om å sitte hjemme i jula. 

- Jeg bare elsker å kjøre om vinteren. Kjenne adrenalinet koke og stressnivået renner. Jeg synes det er aller best og kjekkest å kjøre i Nord Norge vinterstid. Det er så utrolig fint og utfordrende, sier Sebastian.

- Hvilken type kjøring synes du er grommest?

- Jeg synes bulktransport er det grommeste og kjekkeste å kjøre. For eksempel med flisbil eller walkingfloor. Jeg blir veldig fasinert over walkingfloor og hvordan lasten bare triller ut bak. Det samme med flisbil med sidetipp, sier Sebastian.

- Hva synes du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Det er en vanskelig materie. Mitt inntrykk fra andre er at statusen ikke er særlig høy. Jeg tror faktisk det er et av de yrkene som er mest utakknemlig å dirve med. Jeg tror ikke folk helt forstår hvor viktig dette yrke faktisk er, og det provoserer meg veldig. Uten yrkessjåføren så stopper bokstavelig talt det norske samfunnet opp, sier Sebastian.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?

- Volvo mot Scania ja. Jeg har kjørt begge deler, og må si at Volvo er en sikker vinner for min del. Men smaken er som baken og den er delt. For meg er ikke merke så uhyrlig viktig. Det jeg er mest opptatt av, er å ha en bil som er til og stole på, brukervennlig og ser fin ut. Og jeg har personlig mye bedre erfaringer med Volvo kontra Scania, sier Sebastian.

- Jeg er veldig glad i å ta vare på det utstyret jeg får tildelt av min fantastiske arbeidsgiver. Jeg prøver å vaske så godt det lar seg gjøre. Jeg prøver også å vise hensyn til arbeidsgiver og ikke "overvaske", for ting i dag er ganske dyrt, unødig vask i penger kan brukes til viktigere ting. Jeg har brukt litt fritid til å stæshe litt opp innvendig med lys og matte, samt egne hjulkapsler utvendig. Men det er også viktig å koble litt av når man først har litt fritid og bruke tid med venner samt mine andre hobbyer, sier Sebastian.

Les også: Kjører flisbil: Sebastian fra Stavanger

Kjersti Storrusten: - Det kan fort bli en julekake eller to mens vi venter

Kjersti fra Lesja kjører på Østlandet med sin Scania Next Gen R580 melkebil. Det blir også noen dager med kjøring i romjulen for å hente melk rundt på gårdene og kjøre til et eller annet meieri på Østlandet.

- Når det er kaldt og oppholdsvær så er det like fint å kjøre om vinteren som på sommeren synes jeg. Dager med mildvær og våt nedbør byr ofte på litt utfordringer, men de er jo til for å løses, sier Kjersti.

- Blir det julesanger og julekaker i bilen?

- Ja, når det dukker opp julesanger på radioen. Men jeg setter sjeldent på noe selv fra spotify. Julekaker i bilen er det ikke, for vi liker ikke smuler i bilen - gjør vi vel. Men på pauserommet på meieriet kan det fort bli en julekake eller to mens vi venter, sier Kjersti.

- Hvilken type kjøring synes du er grommest?

Det er melkekjøring det vel? Det er nok delte meninger uansett hva en foreslår, men jeg er hvertfall veldig glad i jobben min.

- Hva synes du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Vi blir ofte sett ned på som noen enkle folk som "bare" kjører lastebil fordi vi ikke får oss noen "bedre" utdanning. Men det er heldigvis like mye delte meninger der, for det er mange som også setter pris på oss og den jobben vi gjør til alle døgnets tider, sier Kjersti.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?

- Akkurat nå må det nok bli Scania, men skulle jeg fått utdelt en annen bil så skulle jeg nok lære meg å like den også.

- Julevasker du bilen, og steller med bilen på fritiden?

- Det blir det dessverre lite tid til da bilen går hver eneste dag året rundt. Men derimot så blir den vaska hver dag så ren er den hvertfall, sier Kjersti.

Les også: Kjersti fra Lesja: - Det gikk en faen i meg!

Magnus Reidem: - Det virker som mange tar det for gitt

Magnus fra Gran på Hadeland kjører en Scania R650 krokbil. Om han skal kjøre i romjula er litt usikkert.

- Jeg synes det er litt utfordrende å kjøre om vinteren, men det kommer seg, sier Magnus.

Han hører ikke på julemusikk i bilen, og julekakene søler for mye. Men kjøringen han driver med nå, den trives han godt med.

- Hva synes du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Jeg synes yrkessjåførene burde bli mer godtatt. Jeg syntes det virker som mange tar det for gitt at det er mat i butikken, bensin og diesel på stasjoner og at søppel bare blir borte av seg selv, sier Sebastian.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?

- Jeg kan kjøre begge. Jeg har tidligere hatt Volvo og var fornøyd med den, men har alltid likt Scania. Det er det jeg kjører nå, sier Magnus.

Les også: Magnus fra Gran: - Jeg drømte om å kjøre lastebil

Erik Kvestad: - Jeg er i utgangspungtet for Scania

Erik fra Jåstad i Hardanger kjører en Volvo FH 16 750 6x4. I romjula har han fri fra tømmerkjøringen.

- Vinteren er en fin tid å kjøre på, hvis det er skikkelig vinter. De dagene temperaturen slår om og det blir såpeglatt så kan det bli vel spennende på smale og svingete skogsbilveier, sier Erik.

Han har lite julemusikk på anlegget i bilen da det stort sett er samme lista på spotify eller radio som står på hele året.

- Hvilken type kjøring synes du er grommest?

- Det er jo ganske tøft å kjøre 24 meter og 60 tonn på skogsbilveier, samt maskinflytting. Og ta seg en tur i skogen med lasteren er også ganske knall, sier Erik.

- Hva synes du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Jeg mener sjåfører generelt har dårlig status. Folk flest har ingen forståelse for det å kjøre stor bil. Det er et stort ansvar, og vi sjåfører frakter jo varer som folk trenger i hverdagen, sier Erik.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?

- Jeg er i utgangspungtet for Scania, men på kjøringa jeg har nå så ville jeg ikke hatt noe annet enn Volvo, sier Erik.

Han har i 2023 planer om å dra på norsk countrytreff på Breim.

Les også: Erik fra Sande: Tømmertransport med ny 750

Ole Christian Olsen: - Det er spesialtransport - uten tvil

Ole Christian fra Raudeberg kjører en Volvo FH 540 trekkvogn, med dobbel clutch og XXL hytte. Han sier at det kanskje blir kjøring i romjula, men at mange har fri og da blir det litt rolig.

- Vi har faste ruter som går til Oslo, så blir vell opplasting av biler og litt forfallende vedlikehold, sier Ole Christian.

Han synes vinteren er heilt grei, men at det ikke er hans favorittårstid.

- Det gjør meg ikke noe å ta en tur, kort eller langt. Føret og fremkommeligheten kan være utfordrende her på trange vestlandsveier. Som rundt Selje, Stadt og Kalvåg hvor de omtrent har glemt å lage veier.

I bilen kan det være julesanger på anlegget, og han synes Kurt Nilsen har noen fine. Og en smultering eller to er alltid godt.

- Hvilken type kjøring synes du er grommest?

- Det er spesialtransport uten tvil. Jeg har hatt noen turer til Sverige med opptil fire meter bredde og seks meter uttrekk på det meste. Det er skikkelig tøft, og ikke minst krevende og utfordrende.

- Hva synes du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Vi yrkessjåfører blir vel ofte sett ned på, og mange tenker nok at dette er et enkelt yrke der en bare sitter på ræva. De største idiotene i trafikken tar ikke hensyn, og skaper farlige situasjoner. Ting som dette går ofte igjen. Selv om vi er en yrkesgruppe det blir forventet og forlangt mye mer av.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?

- Volvo er desidert min favoritt, og jeg stortrives i den. Det finnes bare to typer lastebil, en ny og en gammel Volvo, sier Ole Christian.

Han har ingen planer om treff neste år. Familien hans øker til fire på nyåret, så det blir vel litt mer hektisk. Men han skal på Luke Combs konsert i Oslo.

- Jeg forsøker å være flink til å vaske og stelle bilen. Det er jo bra når ting er i orden og ser skikkelig ut. Her hos oss har vi hatt full vinter en periode nå, og med frost blir det fort vanskelig med vask, sier Ole Christian.

Les også: Ole Christian fra Raudeberg: - Det er viktig å vite at kolleger og venner har det bra langs veien

Kamilla Granberg: Kjører tømmer i romjulen

Kamilla kjører til daglig tømmerbilen sin, en Scania 770 2022-modell i skogene i Østfold, og romjulen blir ikke noe unntak. Hun skal kjøre ut tømmer til industri og sagbruk som holder åpent i romjulen.

- Jeg synes det er koselig å kjøre på skikkelige vinterveier med ekte vinterlandskap. Dessverre varer det sjelden lenge før det skjer et væromslag her nede på Østlandet, og  dermed kan det fort bli mer utfordrende. Men det løser seg alltid, sier Granberg.

Når det kommer til julemusikk og julekaker så er Kamilla litt moderat innstilt. Hun sier at det ikke er julemusikk det går mest av tross at det er desember. Og julekaker blir det ikke spist mye av på hennes skift.

- Hvilken type kjøring synes du er grommest?

- Det er vanskelig å svare på, men må jo være noe litt utenom det vanlige. Jeg synes jo tømmer er tøft, men tung- og spesialtransport er også noe jeg har sansen for, sier Kamilla.

- Volvo eller Scania, eller noe annet?
- Jeg må si Scania. Og jeg er veldig heldig med at han jeg deler bil med pleier å ta seg av vask og stell av bilen. Jeg er bortskjemt rett og slett, men det er veldig stas å få komme til nyvaska sett, sier Kamilla.

- Hva synes du om statusen til yrkessjåfører i dag?

- Jeg mener vi yrkessjåfører blir tatt litt for gitt. Folk forstår ikke hva vi egentlig gjør, så de forstår ikke viktigheten med arbeidet vårt. Samtidig som det er et yrke som vi fort kan bli byttet ut med utenlandsk arbeidskraft om vi stiller for høye krav. Yrkessjåfører har en viktig jobb, som ofte ikke får den respekten de fortjener, sier Kamilla.

Les også: Time for time, tømmertransport med Kamilla Granberg i Østfolds skoger

Opphav og kilder: Tungt.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Tunge bro-løft! 120 tonn stål og 400 tonn betong på Bryn fra natt til mandag
Ole Gunnar Tuft: Fremtiden er radiostyrt
Milliardjobb: Oppgradering av norsk forskningsstasjon i Antarktis
Penger å hente: «Alt» om Enova-støtte til anleggsbransjen
Eierskifte hos Sørum Transport AS
NCC har bygget to hoppbakker i Trondheim
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.078