Juks fra øst:

Utstyr for å sette fartsskriver ut av spill

For noen tusenlapper kan man nå bestille seg elektronisk utstyr for å jamme fartsskriveren. Legger man til litt ekstra penger får man et servicekort som gjør at man kan gå inn og endre opplysninger.

Slik presenteres utstyret som setter skriveren ut av spill, på hjemmesiden til den polske leverandøren.
Slik presenteres utstyret som setter skriveren ut av spill, på hjemmesiden til den polske leverandøren.
Publisert Oppdatert
Kø av vogntog over Svinesund. Har alle kjøre- og hviletiden på stell? 
Illustrasjonsfoto
Kø av vogntog over Svinesund. Har alle kjøre- og hviletiden på stell? Illustrasjonsfoto

Alle har vel hørt om magnet-trikset? Den enkle, men farlige måten for å unngå at fartsskriveren registrerer kjøretiden. På kjøpet får man andre uheldige konsekvenser, som at ABS-funksjonen til bremsene ikke lenger fungerer som den skal. En del sjåfører har blitt tatt for dette «trikset». Men nå finnes det en mer sofistikert løsning på å trikse og jukse med kjøre- og hviletidene.

560 euro

På den polske nettsiden med det talende navnet stoptachograf.pl, annonseres nå elektronisk utstyr som enkelt monteres uten å måtte koble på ledninger eller gjøre andre inngrep på kjøretøyet. For 560 euro får man fem eksemplarer av Tacho Blocker, som enkelt monteres i spor 2 i skriveren ved hjelp av et kort med chip. Jammeren gir elektromagnetisk puls og går på 3x9 volt batterier. Den er ikke koblet opp mot strøm i bilen.

Registrerer ikke

Med utstyret på plass så fungerer fortsatt ABS-bremsene som forutsatt. Man trykker ganske enkelt på pause eller seng på sitt eget kort, slår på Tacho Blocker, så kan denne fjernes og vips så registreres ikke egen kjøring. Allikevel sender sensorene i gearkassa og ABS-systemet impulser til skriveren, men ingenting blir registret på kort eller i minnet. Når man skal koble vekk Tacho Blocker så stopper man motoren, venter i fem sekunder, og starter motoren igjen. Alt fungerer normalt igjen.

Endrer historikk

Nå kan det jo være at noen også har behov for å endre litt på historikken, og feie gamle synder under teppet. Da kan det polske firmaet levere «workshop card» med pin-kode, slik at man kan gå inn å endre historikken til tidligere kjørte turer. Dette kortet forlanger firmaet 1200 euro for.

Skremmende

Hvorvidt den polske nettsiden holder hva den lover, eller bare er ute etter å lure godtroende folk for penger, er ikke så godt å si. Men hvis vi går ut fra at de faktisk har utstyr til salgs som kan brukes på den måten de lover, så bør alarmbjellene ringe for fullt hos norske kontrollmyndigheter. Da bør man snarest glemme å henge seg opp i markeringslys, bord på dashbordet og for mange tusenmetere på taket, og i stedet ta tak i alvorligheter som dette.

Hvis sjåfører kjører døgnet rundt uten hvile, takket være utstyr som Tacho Blocker, eller kan gå inn å endre historikken på tidligere kjøringer, så snakker vi om ulovligheter som går direkte på trafikksikkerheten. Dette er rett og slett skremmende!

Den polske nettsida stoptachograf.pl tilbyr Tacho Blocker som jammer registreringen av kjøretiden til sjåføren. Utstyret settes inn i spor 2 på skriveren.
Den polske nettsida stoptachograf.pl tilbyr Tacho Blocker som jammer registreringen av kjøretiden til sjåføren. Utstyret settes inn i spor 2 på skriveren.