23948sdkhjf

Killingmo Freseservice: Oslo kommune fjerner asfaltbedriften fra alle kontrakter

FLERE FØLGER ETTER: Først fjernet Statens vegvesen Killingmo Freserservice AS som underleverandør fra 13 kontrakter. Nå gjør Oslo kommune det samme.

- Det stemmer at vi har sendt ut anmodning til entreprenørene våre om at Killingmo Freseservice skal skiftes ut i våre kontrakter, bekrefter Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten i Oslo kommune.

Entreprenørene gis en frist på 14 dager fra nå, slik at fristen i praksis er i midten av september. Kongsteien opplyser at Oslo kommune i dag har fire kontrakter der Killingmo Freseservice er underentreprenør.

- Det er et stykke fram til midten av september – rekker Killingmo å gjøre ferdig oppdragene innen de blir fjernet?

- Det vet jeg ikke, det må entreprenørene svare for. Vi krever en utskifting i henhold til kontrakter, og vi er tydelige på at vi forventer framdrift. Vi aksepterer ikke økning i pris, sier Kongsteien.

Begrunnelsen for å fjerne Killingmo Freseservice er den samme som Statens vegvesen brukte da de krevde bedriften fjernet som underentreprenør for to uker siden. Vegvesenet sa da blant annet at de hadde nulltoleranse for arbeidslivskriminalitet i leverandørkjeden. Som Statens vegvesen viser Kongsteien i bymiljøetaten til det politiet mener å ha avdekket gjennom to år med etterforskning. 

Killingmo Freseservice ble for drøyt to uker siden ilagt forelegg på 6,2 millioner kroner for brudd på reglene for arbeidstid og hviletid. To ansatte i selskapet ble tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven og for å ha forfalsket protokoller og timelister. Her er Tungt.nos sak om tiltalebeslutningen, der detaljene blir nærmere beskrevet. 

Ute av alle kontrakter med Statens vegvesen

Onsdag bekreftet Statens vegvesen ved avdelingsdirektør Bente Johnsen Aase overfor Tungt.no at Killingmo Freseservice var ute av de 13 kontraktene der asfaltbedriften var underentreprenør.

- Vi har fått en god oversikt over situasjonen. Noen kontraktører har fått inn en ny aktør. Asfaltfres AS har fått flere av oppdragene. Én kontraktør har oppgitt at de ikke har fått inn en ny aktør ennå, men dette var ikke kritisk for arbeidet, sier Aase.

Hun sier videre at noen av kontraktørene har oppgitt at kravet fra Statens vegvesen ikke ville få noen konsekvenser for dem, mens noen har meldt tilbake at situasjonen ikke er helt avklart.

- Det virker som at dette ikke har fått store konsekvenser for arbeidet, og det er vi glad for, sier Aase.

Killingmo Freseservice har en konkurrent som heter Asfalt Remix. Denne bedriften har hatt en rolle i den komplekse Killingmo-saken ved at en leder i Asfalt Remix er blitt ilagt et forelegg på 50.000 kroner for datainnbrudd hos Killingmo. Da Tungt.no brakte nyheten om forelegget, sa lederens advokat at forelegget ikke var vedtatt. 

Avdelingsdirektør Aase i Statens vegvesen sier at Asfalt Remix ikke er nevnt som ny underleverandør fra noen av dem Statens vegvesen har fått tilbakemelding fra, og det er de fleste.

Killingmo har møtt Statens vegvesen

Etter at forelegget og tiltalen ble kjent, sa daglig leder André Killingmo i en skriftlig uttalelse at bedriften overfor Vegvesenet ville «redegjøre for vårt syn og gjøre det som skal til for å oppheve svartelistingen». Her kan du lese hele uttalelsen.

I forrige uke hadde Killingmo et møte med Statens vegvesen.

- På ønske fra dem hadde vi et møte sist fredag. Vi syntes det var redelig å ta et møte med dem. De er ikke direkte kontraktspartner med Statens vegvesen, og slik sett var møtet uformelt. Jeg ønsker ikke å gå inn på hva Killingmo sa på møtet, ut over at vi framhevet det vi uttalte i pressemeldingen. Fra vår side understreket vi alvoret i saken, sier Aase i Statens vegvesen.

Tungt.no har bedt om tilsvar via advokat

Da daglig leder André Killingmo kom med sin uttalelse for to uker siden, avsluttet han den med at bedriften ikke hadde noen ytterligere kommentar.

Advokat Tor Erlend Framstad, som fulgte Killingmo i møtet med Statens vegvesen sist fredag, er blitt bedt om en kommentar. Han har så langt ikke svart på Tungt.nos henvendelse.

Tidligere artikler:

Opphav og kilder: Originalartikkel fra Tungt.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109