23948sdkhjf

Tungt: - 6 av 10 mannlige yrkessjåfører er inspirert av familien

Forbausende mange? I vår populære serie "Menneskene på veien" svarer over halvparten av mennene at det var familien som påvirket deres yrkesvalg.

MENNESKENE PÅ VEIEN: Siden sommeren 2020 har tungt.no intervjuet over 150 yrkessjåfører, og presentert deres personlige historie. Gjennom disse historiene kan vi finne noen svar på hvem yrkessjåføren er.

Vi dykker ned i all informasjonen vi har fått fra sjåførene for å tegne oss et bilde av hvem disse menneskene er. Hva er grunnen til at de ble yrkessjåfører, hva er det viktigste i arbeidshverdagen, og hvilket lastebilmerke kjører de.

Du finner alle "Menneskene på veien" her…

- Veldig stas da min far kom med lastebilen

Da vi for et drøyt år siden gjorde et dypdykk i alle intervjuene vi hadde gjort i denne serien, fant vi at syv av ti kvinnelige yrkessjåfører ble inspirert av pappa. Eller av bestefar.

Hva med de mannlige sjåførene vi har vært i kontakt med? Jo, her er tallet seks av ti. Altså en liten arvelig overvekt. Som Stig Nybø (bilde 1) fra Ålesund sier:

- Jeg kan takke faren min for at interessen for lastebiler ble så stor som den er. Som liten var jeg med han på mange turer til utlandet, og det var veldig spennende, sier Stig.

Kim Andre Pedersen fra Ulvik (bilde 2) forteller også om en far som tente hans interesse for lastebiler.

- Jeg husker det var veldig stas da min far kom med lastebilen for å hente meg i barnehagen. Alle barna samlet seg ved gjerdet for å se, og mange var nok også litt misunnelige. Jeg vokste nesten opp i lastebilen. Jeg var med på langturer, og det var alltid moro. Jeg savner den tiden, og jeg kan nok takke far for at jeg også ble yrkessjåfør.

Hva med de fire av ti som ikke ble inspirert av familien? Der står venner, skole og egeninteresse sentralt i yrkesvalget.

Stor interesse for menneskene

Menneskene på veien er et utstillingsvindu for de som presenteres der. Det er opp mot 30.000 lesere av artikkelen på tungt.no, og facebookpostene når opp mot 250.000 mennesker. Dette er et knippe av de mest leste:

Du finner komplett liste over alle Menneskene på veien her...

Jobben skal utføres med stolthet

Alle de 150 yrkessjåførene vi har vært i kontakt med er enige om at lastebilyrket er fantastisk. Vi har til gode å høre fra noen som angrer på yrkesvalget. Selv om det til tider er tøft og tungt, så er det kolleger, friheten og variasjonen som blir trukket frem.

Marthe fra Kvinesdal sier at det viktigste for henne i hverdagen som yrkessjåfør er at hun blir ivaretatt av arbeidsgiver på en god måte.

- Jeg må også kunne utføre en god jobb for dem og deres kunder i samsvar med HMS-reglene. Det er også en selvfølge er at bilen og utstyret er i topp stand og fungerer prikkfritt, sier Marthe. 

Det er mye yrkesstolthet å lese mellom linjene. Sjåførene vil gjøre en god jobb, både for arbeidsgiver og kunden.

Renathe fra Harstad trekker frem stolthet som et viktig poeng:

- I hverdagen som yrkessjåfør er det viktig for meg at de som møter meg i trafikken og på jobb oppfatter meg som en likandes, trygg og snill person. Jobben som yrkessjåfør skal utføres med stolthet, og jeg ønsker aldri å utføre den halvveis.

Sondre fra Kongsberg sier følgende:

- I hverdagen er det viktig for meg at jeg gjør en jobb som folk er fornøyd med, og at jeg utfører den på en trygg og god måte.

Bilmerke

Vi må jo bare ta med hvilket bilmerke som er mest representert, og ikke overraskende er det ganske likt det vi ser på kjøpsstatistikkene. Scania og Volvo er de mest populære merkene.

Da vi sommeren 2020 gjorde en oppsummering svarte 56 prosent av de mannlige yrkessjåførene at de kjørte Scania, 28 prosent kjørte Volvo og 16 prosent kjørte Mercedes. I dag har Volvo kommet helt opp på siden til Scania, og de to står omtrent likt.

Du finner alle "Menneskene på veien" her…

Kilde: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Menneskene på veien.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094